Att åka tuk tuk i Thailand – det här ska du tänka på
Även om du inte varit i Thailand så har du säkert hört talas om tuk-tuk-taxis. Dessa charmiga trehjulade transportmedel har blivit synonyma med Thailand och fordonen används av både turister och thailändare.
En Tuk-tuk är i princip en motorcykel med upp till fyra sittplatser. Det var italienaren Carrino D’Ascano som uppfann fordonet 1949 när han jobbade som flygplansingenjör för Piaggio. D’Ascanos vision var att skapa ett ekonomiskt färdmedel som skulle hjälpa till att få Italiens ekonomi på fötter efter andra världskriget.
Numera är tuk-tuk ett väldigt populärt färdmedel i Asien. Fordonen är bensinsnåla och deras storlek gör det lätt för föraren att ta sig fram på trånga gator i hektisk stadstrafik. Numera finns det massa olika modeller, men namnet tuk-tuk kommer ursprungligen från det oväsen fordonen förde när de gick på tomgång.
Till att börja med bör du ha koll på vilka priser som gäller så du inte betalar för mycket din resa. Och vill du inte spendera hela semestern på en högljudd tuk-tuk finns det andra bekvämare resealternativ för nästan samma pris.
Tuk-tuk eller taxi?
Tuk-tuk-resor har sin charm, och besöker du Thailand bör du åtminstone gör en tuk-tuk-resa bara för sakens skull. Men det finns såklart många andra sätt att ta sig fram i Thailand, och planerar du en längre resa är en taxi ett bättre alternativ.
I förhållande till invånarantalet är Bangkok en av de städer som har flest taxibilar i världen. En taxiresa börjar på 35 baht, och kostar därefter två baht per kilometer. Det innebär att du får betala en högre startavgift än när du åker tuk-tuk, medan kilometerpriset blir avsevärt mycket billigare.
Men även om taxi förmodligen är det effektivaste färdmedlet kanske du vill göra en tuk-tuk för upplevelsen skull. Och bestämmer du dig för att göra en tuk tuk-resa ska du se upp med priserna. För oavsett var i världen du reser så betalar turister ofta överpriser. En främmande valuta kan dessutom göra det ännu svårare för dig att avgöra huruvida priset du fått är rimligt.
När du åker tuk-tuk ska du alltid förhandla fram ett fast pris innan din resa börjat. Priset beror självklart på var och hur långt du ska åka. Uppskattningsvis kostar en resa med ett avstånd på två kilometer någonstans runt 50 till 60 baht. Det är ungefär 16 kronor, vilket innebär att det kostar dig ungefär åtta kronor per kilometer att se Thailand från en tuk-tuk.
Nuförtiden bokar vi gärna våra resor via nätet. Smidiga appar som Uber gör att vi kan boka vår resa med ett par knapptryck från telefonen. Uber blev tvungna att dra tillbaka sina tjänster i Thailand i april 2018, men som tur är det finns det en lösning för dig som gillar att boka dina resor via appar. Uber har gått över till appen Grab som är precis lika lätt att använda och finns i flera länder runtom i Sydostasien.
Image source: https://pixabay.com/en/automobile-automotive-blur-car-1845650/ Author: Pixabay user Pexels
Är det säkert att åka tuk-tuk?
Det finns för-och nackdelar med allt, och tuk-tuk-resor är inget undantag. När du åker tuk-tuk är du helt blottad precis som när du åker moped eller motorcykel. Det innebär naturligtvis att du inte är lika skyddad som när du sitter i en bil ifall en olycka skulle inträffa.
Befinner du dig dessutom i en storstad som Bangkok betyder det också att du kommer andas in massa avgaser. Sist men inte minst så finns det såklart ingen luftkonditionering, och hettan och dagssolen kan vara olidlig för somliga.
Se upp för luriga tuk-tuk-förare
Tyvärr kan det finnas andra saker att se upp för än avgaser och trafikolyckor. Ofta kör tuk-tuk-förare omvägar för att försöka få turister att handla saker från särskilda affärer och souvenirbutiker. Förarna får kommission från affärerna och därför kan din tuk-tuk-resa bli lång och utdragen om du inte ser upp.
Ibland är förarna ärliga. Då ber de dig snällt att spendera en kvart i en affär så de kan få gratis bensincheckar från affärsinnehavaren. Du behöver inte ens köpa något. Men när du väl är i affären finns det såklart en chans att du går därifrån med en massa saker du inte tänkt köpa, och många gånger sker de här stoppen helt utan förvarning.
Du ska vara särskilt vaksam på kvällar och nätter då du kan hamna på skumma barer och bordeller, vilket kanske är betydligt mer obehagligt än att hamna i en souvenirbutik under dagtid.
Vill slippa sådana här situationer ska du undvika tuk-tuk-taxis som står parkerade vid köpcenter och hotell. Och lovar föraren att ta dig till speciella eller hemliga marknader ska du artigt tacka nej och gå därifrån direkt.