8 av 10 svenskar ändrar sina livsstilsvanor på resan
84 procent av svenskarna ändrar livsstil när de är på utlandssemester. Framför allt spenderar de mer pengar jämfört med hemma. Det framkommer i resebyrån Tickets senaste Novus-undersökning. Nyttiga matvanor och träningsrutiner lämnar man helst hemma. På utlandssemestern vill svenskarna leva frikostigt och njuta av livets goda.
Semester handlar till stor del om att unna sig det där lilla extra som man vanligtvis inte gör till vardags. Det kan vara allt ifrån restaurangbesök och lyxigare boende till en flådig hyrbil. I Tickets Novus-undersökning uppger 58 procent av svenskarna att de spenderar mer pengar när de reser jämfört med när de är hemma.
Men det är inte bara de ekonomiska vanorna som ändras. 33 procent av svenskarna svarar att de dricker mer alkohol, 22 procent äter onyttigare och 18 procent motionerar mindre.
– Utlandssemester är och har länge varit förknippat med avkoppling och livsnjutning. Även om det blivit vanligare med träningsresor det senaste året, så vill de flesta hellre koppla av och njuta av livets goda när de reser. Det märker vi inte minst i den ökade efterfrågan på mat- och vinresor till både nya och klassiska vinländer, säger Maria Gertell, kommunikationsansvarig på Ticket.
När man reser på utlandssemester tar man inte bara ledigt från skolan eller jobbet, utan även från vardagens bestyr och slentrian. I Tickets Novus-undersökning svarar var fjärde svensk att de reser utomlands för att komma bort från den tråkiga vardagen. Bland 18–29-åringarna är motsvarande siffra 35 procent. Det är även denna åldersgrupp som i störst utsträckning ändrar sina livsstilsvanor när de reser.
– Vi märker att par som reser utan barn ofta tar ut svängarna lite extra, både när det gäller reskassa, boende och restaurangbesök. Det är väl egentligen ingen som höjer på ögonbrynen om någon hellre tillbringar en eftermiddag på en taverna än på en spinningcykel. Att komma bort från vardagsplikterna är ju halva tjusningen med semester, säger Maria Gertell.