Spanien & Thailand: Svenskarnas stora favoriter

Trots att många pratar om kris i Spanien och dålig situation för företagen som säljer fastigheter i Thailand visar alla rapporter att just Spanien är på väg uppåt igen för de svenska resenärerna. Costa del Sol, Mallorca, Costa Blanca, Barcelona, Madrid och Kanarieöarna är välkända och omtalade familjedestinationer som vinner överlägset just när alla inte har råd att resa till exotiska resmål på andra sidan av jordklotet. Semester i Spanien är fortfarande billigt för skandinaver och livet i södra Europa garanterar sol, god mat, korta flygresor, golf, avkoppling och nöje.

Thailand är också ett undantag: Priserna är bottenlåga eftersom att dollarn är svag och samtidigt som alla resebyråer försöker att få skandinaverna att välja USA på grund av den svaga amerikanska valutan upptäcker många att Thailand är attraktivare ändå, speciellt om man söker ett exotiskt resmål och avkoppling som New York absolut inte ger på en veckas shoppingresa där man säkert gör av med tusentals kronor mer än om man shoppar i tex. Bangkok.

Svenskarna vill mer än aldrig förr resa, hyra semesterbostad, spela golf, köpa semesterhem,  hyra bil, sola, äta gott, slappna av och roa sig.

Försäljningen av fastigheter i Spanien avtar just nu, men inte intresset för att köpa fastigheter i Spanien. Det är nästan tvärt om: De senaste 4 - 5 åren har många svenskar avstått från att köpa en spansk semesterbostad därför att priserna var för höga och nu sjunker dessa igen. Det blir åter intressant att förmedla spanska fastigheter med realistiska priser. Vem var villig att betala långt över en milon kronor för en trång studio på Solkusten för ett eller två år sedan? Inte många. Men när utbudet ökar och priserna sjunker finns det fynd att sälja och kunder som vill köpa.

Samma sak gäller hyrbilar eller Rent a Car. Taxi är ett ganska dyrt transportsätt för dem som befinner sig i Spanien en vecka eller två och om man har med sig barn är det ännu värre: Inga barnstolar i taxi, men om man hyr bil i Spanien kan man oftast boka barnstol samtidigt som man bokar hyrbil.

 

Överleva dåliga tider

Det som finns finns på Internet är nästan en slogan som har överlevt nästan sedan Internet startade, och nu är det allvar. Tidiagre handlade lite mer om presige: Att ha en webbsida som presentation var vad det handlade om då men försäljningen gjordes traditionellt. Nu är webbsidan ingen presentation längre: Den är allt! Om man inte har en webbsida eller om den inte är säljande är man såld! Och om man dessutom inte annonserar på relaterade sidor som rankar högst på tex. Google y Yahoo är man bara inte med på Internet. Hur många gånger har du klickat fram till resultatsidan 20 när du sökte efter något?

 

Fakta

Fakta visar att skandinaver och andra nordeuropeiska turister nästan alltid väljer att boka bil, semester etc. på sitt eget språk och att de väljer mäklare på samma sätt. Oändliga undersökningar och enkäter visar också att så gott som alla söker information på Internet innan de bokar, resa, hyrbil eller när de planerar att hyra eller köpa en bostad.