Här räcker reskassan längst: I Bombay och Bangkok shoppar man mest för semesterpengarna
Enligt Pricerunners årliga internationella prisstudie shoppar man mest för semesterpengarna i populära storstäder som Bombay, Bangkok, Warszawa och New York. Minst får man för semesterkassan i Oslo och Helsingfors samt i Tokyo och Sao Paolo i Brasilien.
Pricerunner har för elfte året i rad genomfört sin internationella prisstudie där priset på 25 produkter och tjänster har jämförts i 31 städer runt om i världen.
De två toppstäderna i årets undersökning där reskassan räcker längst och som som ger mest shopping för pengarna är de asiatiska storstäderna Bombay (1) och Bangkok (2) och på en hedrande tredjeplats återfinns för andra året i rad den polska huvudstaden Warszawa. Dyrast av alla städer är återigen Oslo (31) som följs av Tokyo (30), Sao Paolo (29) och Buenos Aires (28).
– Den svenska kronan står stark trots eurokrisen vilket gör det fördelaktigt att resa till städer som Warszawa, Lissabon och Berlin för shopping. Dessutom har Köpenhamn blivit billigare sedan förra året och det har inte varit så prisvärd shopping för svenskar på flera år som nu i New York och Kapstaden, säger Stefan Ny, marknadschef på Pricerunner.
Dyrt så in i Norden
Trots den starka kronan har det inte blivit billigare för svensken i alla europeiska städer. Aten (22), Madrid (17) och Paris (23) har blivit dyrare och likaså Prag (8). Goda nyheter för shoppingsugna är att New York (4) har blivit billigare och stigit hela sex placeringar på Pricerunners lista. Däremot har en annan populär shoppingstad, London (18), blivit något dyrare och tappat en placering sedan förra årets undersökning.
Trots att det blivit något billigare i Oslo (31) sedan fjolåret, intar Norges huvudstad återigen förstaplatsen som den dyraste shoppingstaden före Tokyo (30) som däremot blivit dyrare för svensken att besöka sedan förra årets undersökning. Förvånande nog ska man passa på att köpa blöjor i Oslo då endast Bombay kan stoltsera med billigare blöjpriser bland de undersökta städerna. Stockholm (27) erbjuder också relativt bra pris på blöjor samt teknik, medan läsk och hamburgare tillsammans med bussresor och biobesök är klart dyrare än undersökningens genomsnitt.
– På hemmaplan ser vi att teknikprodukter är prisvärda, vilket förmodligen beror på den hårda konkurrensen inom segmentet. Ska man däremot shoppa en tredjegenerationens iPad till jul gör man det bäst i New York eller Sydney, alternativt i Dublin som erbjuder bäst pris i Europa räknat i svenska kronor, säger Stefan Ny, marknadschef på Pricerunner.
Prisvärda weekendstäder
Att resa långt kan bli dyrt på grund av dyra flygbiljetter, lång hotellvistelse och många semesterdagar, trots bra priser på plats. Om man vill fynda närmare hemmaplan är det en fördel att resa österut där Warszawa, Prag och Vilnius toppar Europalistan följt av Lissabon, Budapest och Berlin som erbjuder svensken mycket för pengarna.
Om prisstudien
Priserna samlades in under oktober 2012 i 31 internationella storstäder på 25 konsumentnära produkter och tjänster. För varje produkt har tre priser använts och legat till grund för ett snittpris. I de fall där produkten inte hittats i butik har pris från internet använts. För att ge en korrekt bild i de fall då priser eller produkter helt saknas, har ett vägt medeltal skapats. De svenska priserna har räknats fram utifrån Riksbankens kurs den 15 oktober 2012.