Handbok i resemedicin ger lättöverskådlig kunskap om olycksfall, sjukdomar och medicinska tillstånd. Boken ger råd om vad man kan göra själv och när det är viktigt att söka sjukvård. En trygg och oumbärlig följeslagare på resor där tillgången till sjukvård är begränsad, oavsett om det gäller sommarstugan eller Sydpolen.
- Den som är först på en olyckplats kan göra en väldigt viktig insats, bara man vet hur man ska agera. Även när det gäller sjukdomar är det viktigt att känna till när man verkligen måste avbryta sin resa för att söka vård och när man själv kan lösa problemet, säger författaren Rickard Ånell.
Rickard Ånell är läkare och specialist i ortopedi och flyg- och dykmedicin. Han är också major i försvarsmakten och ansvarig för traumautbildningen vid Katastrofmedicinskt centrum i Linköping. Han har varit i Afghanistan, Bosnien och olika delar av Afrika som soldat och läkare, och har deltagit i Svenska Polarforskningsinstitutets expeditioner till exempel på Nordpolen och i Kamchatka. Han har tidigare arbetat som akutläkare och kirurg.
I boken ingår såväl akuta tillstånd som anafylaktisk chock och stora blödningar som råd om hur man ska agera vid fästingbett och blånagel.