Denguefeber i Thailand: Intill nollrisk under vinterhalvåret och minimal sjukdomsrisk resten av året
Att denguefeber drabbar Thailandsresenärer är en saftig nyhetsrubrik, men sjukdomsrisken är minimal. Naturligtvis kan man få denguefeber i Thailand, malaria likaså, men risken är väldigt liten. Speciellt om den jämförs med pressens katastrofala rubriker när en svensk resenär som har varit på semester i Thailand blir sjuk. Det handlar självklart om allvarliga tropiska sjukdomar, både när det gäller denguefeber och malaria men behandling finns och risken att bli smittad under semestern är inte stor.
102 svenska utlandsresenärer har blivit smittade av denguefeber mellan januari och maj 2012. Det är lika många som blev smittade under hela 2011. Okej, de flesta blev smittade i Thailand, vilket inte är speciellt konstigt då de svenska Thailandsreserärerna ständigt ökar. Utöver Thailand och närliggande länder i sydöstra Asien är denguefeber också en ganska vanlig sjukdom i Syd- och Centralamerika samt i Karibien.
Den senaste statistiken visar att av de som vistas i dessa områden i mer än en månad under den epidemiska årstiden som infaller under den svenska sommaren och hösten, drabbas ca. 1 procent av denguefeber. Risken för att drabbas av denguefeber i Thailand är alltså ytterst liten och under vinterhalvåret så gott som obefintlig.
Denguefeber är en infektionssjukdom som ger feber i kombination med rygg- och magsmärtor, liknande influensasymptom, det är sällan en livshotande infektion men i mycket sällsynta och allvarliga fall kan denguefeber också orsaka inre blödningar. Denguefeber sprids av myggor som till skillnad från myggorna som sprider malaria är mest aktiva under dagtid, inte vid skymning och gryning.
Det finns inget vaccin eller förebyggande profylax mot denguefeber. Det viktiga är att skydda sig mot myggbetten och att veta vilka symptomen är för att snabbt söka vård om man trots allt blir smittad.