Sök på Thailandkusten.com

Annonsmarknad
Bangkok
Bangsaen
Börs & Finans     
Bank / Försäkring
Cha Am
Chiang Mai
Chiang Rai
Fakta om Thailand
Fastigheter
Festivaler
Flygtider
Förstasidan
Golf
Hotell / Logi
Hua Hin
Hälsa / Goda Råd
Import / Export
Isaan
Kambodja
Khao Lak
Koh Chang
Koh Lanta
Koh Samet
Koh Samui
Koh Tao
Kontakt
Krabi
Kultur
Köpa bostad
Laos
Leva i Thailand
Malaysia
Mat
Myanmar (Burma)
Norra Thailand
Nyhetsarkiv
Nöje & Fritid
Pattaya
Phuket
Rayong / Ban Phe
Reportage
Resa till Thailand
Restaurangguiden
Seniorboende
Sport
Stränder & Öar
Svenska Kyrkan
SVT World
Trang
Utbildning
Valutakurser
Vietnam
Visum
Väder / Klimat
Förstasidan

 

 

 

 

 

 

 

 

 










 

 


Tusentals svenskar sjuka i Thailand!

 

Svenskarnas semesterparadis Thailand lockar varje år hundratusentals förväntansfulla resenärer, för de flesta blir det en underbar upplevelse.

 

Men för några få blir resan en mardrömsupplevelse. Ibland med ett livslångt lidande som resultat. Dyster statistik visar att över 2635 resenärer förra året drabbades av allvarliga infektioner, det flesta hade kunnat förebyggas.

 

Enligt statistik som resesajten myggfeber.se har sammanställt från Smittskyddsinstitutet framgår det att minst 2635 svenska resenärer drabbades av mer eller mindre allvarliga infektioner i Thailand under 2008.

 

De två allvarligaste infektionerna är Denguefeber och Hepatit B som båda ökar kraftigt. De båda sjukdomarna är mycket allvarliga och kan leda till dödsfall. De fem vanligaste sjukdomarna som drabbade de 2635 svenskarna som besökte Thailand var Denguefeber, Hepatit B, Giardiainfektion, Salmonella och Campylobacterinfektion.

 

Hälften av de svenska Denguefallen sker i Thailand

 

Under 2008 smittades 38 svenskar med Denguefeber i Thailand. Av samtliga svenska Denguefall svarar Thailand för över hälften av fallen, vilket till en stor del beror på att många svenskar reser till Thailand och däremot betyder det inte att Thailand är ett land där risken att bli smittad är större än i andra länder i världen.

 

Under 2009 förväntas statistiken att visa att fler blev smittade av Denguefeber. Denguefeber hör till en av de farligare myggöverförande sjukdomarna i världen, som årligen skördar tusentals människoliv. Det finns olika typer av Denguefeber, från den så kallade klassiska, med influensaliknande symtom till blödarfeber. Den dödliga formen har symtom som inre blödningar och patienten kan avlida på grund av förblödning invärtes. Det finns hittills inga svenska fall av allvarlig blödarfeber orsakad av Dengue. Det finns inget vaccin eller profylax mot Dengue utan det handlar om att skydda sig mot mygg. Myggan Aedes som överför Denguevirus är aktiv även på dagtid.

 

Fallen av Hepatit B (Gulsot på grund av B Virus) har nästan fördubblats de senaste 10 åren

 

För tio år sedan blev 37 personer smittade i Thailand av den allvarliga leverinfektionen Hepatit B (Gulsot med virus B). Hittills under 2009 har 67 personer blivit smittade.

 

Hepatit B, (En svår variant av Gulsot), kan i värsta fall leda till en kronisk fas som resulterar till att cirka en fjärdedel utvecklar skrumplever eller levercancer. Barn drabbas oftare hårdare än vuxna av Hepatit B, men däremot är barn inte lika utsatta att smittas av viruset som vuxna: Hepatit B som är en elakartad form av gulsot smittar främst via sexuella kontakter och blod.

 

Vanliga situationer där Hepatit B kan överföras är via oskyddat sex, akupunktur, piercing och tatuering. Hepatit B kan även i sällsynta fall smitta via saliv. Lokal akutsjukvård och tandvård på sjukvårdsmottagningar som inte uppfyller alla garantier kan också vara riskområden.

 

Genom att vara vaccinerad mot Hepatit B och undvika risksituationerna undviks också risken att lida av denna allvarliga sjukdom.

 

En tredjedel av alla resrelaterade Salmonellainfektioner inträffar i Thailand

 

Den största andelen av alla infektioner i Thailand är kopplade till mat och dryck som främst orsakar magproblem. Under 2008 inträffade hela 1 222 Salmonellainfektioner bland de svenska resenärerna i Thailand.

 

Thailand svarar ensamt för cirka en tredjedel av samtliga Salmonellafall som drabbar svenska resenärer. Även Campylobacterinfektioner och Giardiainfektioner är vanligt förekommande. De magrelaterade infektionerna uppkommer främst genom bristande livsmedels, hand och vattenhygien samt dåligt uppvärmd mat. Det finns inget förebyggande vaccin, utan det är av största vikt att hålla en god handhygien och undvika dåligt uppvärmd mat. Vanliga smittkällor är sallader, isbitar och fågelrätter.

 

Malaria är inget stort problem i Thailand i dagsläget

 

Det finns även malaria i Thailand, och de senaste tio åren har 28 svenskar drabbats. De flesta drabbas dock av den mildare formen av malaria som heter P.Vivax. Men under 2009 drabbades två svenskar av den dödliga P.Falciparum. Troligen blev båda smittade på besök i Khao Sok nationalpark.  Ett varningens finger bör dock höjas vad gäller maneter. En svensk avled i Thailand 2008 genom att ha blivit bränd av en kubmanet.

 

Med mer förebyggande åtgärder och kunskap skulle betydligt färre resenärer drabbas av allvarliga infektioner. De flesta sjukdomarna leder till kortsiktiga problem, men för varje fall som leder till dödsfall eller ett livslångt lidande är ett fall för mycket.

 

 

 

Källa: myggfeber.se


Thailandkusten.com 2010/01/10

 


Tipsa någon du känner om den här nyheten:

 


 
 
 
 
 
 

 

  

     

 

 
 
 

                          Copyright © Thailandkusten.com 2005 - 2021

Thailandkusten.com: The Best of Thailand - All About Thailand - Allt om Thailand