Sök på Thailandkusten.com

Annonsmarknad
Bangkok
Bangsaen
Börs & Finans     
Bank / Försäkring
Cha Am
Chiang Mai
Chiang Rai
Fakta om Thailand
Fastigheter
Festivaler
Flygtider
Förstasidan
Golf
Hotell / Logi
Hua Hin
Hälsa / Goda Råd
Import / Export
Isaan
Kambodja
Khao Lak
Koh Chang
Koh Lanta
Koh Samet
Koh Samui
Koh Tao
Kontakt
Krabi
Kultur
Köpa bostad
Laos
Leva i Thailand
Malaysia
Mat
Myanmar (Burma)
Norra Thailand
Nyhetsarkiv
Nöje & Fritid
Pattaya
Phuket
Rayong / Ban Phe
Reportage
Resa till Thailand
Restaurangguiden
Seniorboende
Sport
Stränder & Öar
Svenska Kyrkan
SVT World
Trang
Utbildning
Valutakurser
Vietnam
Visum
Väder / Klimat
Förstasidan

 

 

 

 

 

 

 

 

 










 

 


Otur på resan drabbar flest i Spanien

Varje år drabbas ungefär 20 000 svenska turister av olika typer av skador när de befinner sig utomlands. Spanien följt av Thailand och Turkiet är de länder där flest svenskar råkar illa ut. Vanligast är att resande drabbas av sjukdom eller olycksfall.

Och utan rätt skydd kan det bli en dyr affär för den som måste söka vård utomlands. Det visar siffror som Länsförsäkringar tagit fram i samarbete med SOS International.

Den vanligaste skadan som inträffar på utlandsresan bland svenska turister är att man blir sjuk. Därefter kommer skador som inträffat på grund av fall, att man snubblat eller trampat fel. På tredje plats hamnar bagageskador eller stöld av bagage följt av bagageförseningar. Statistiken visar också att flest resenärer blir sjuka i Spanien, följt av Thailand och Turkiet.

– Siffrorna över de länder där flest svenskar råkar ut för stöld, olyckor, förseningar eller sjukdom stämmer också överens med de populäraste resmålen bland svenskarna. Om oturen är framme på resan har man oftast ett bra reseskydd i sin hemförsäkring och genom vårt samarbete med SOS International kan vi som försäkringsbolag dessutom snabbt hjälpa till, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar Uppsala.

För Länsförsäkringar Uppsala har kostnader för reseskador närapå fördubblats mellan åren 2004 och 2008, från 4,6 mkr till 7,9 mkr. Den enskilt största förklaringen är sannolikt det ökade resandet.

Den genomsnittliga kostnaden för sjukdom som inträffar på utlandsresan ligger på omkring 19 000 kronor men skillnaderna kan vara stora beroende på vilket land man befinner sig i.

– Att drabbas av sjukdom eller olycksfall i Thailand, Sydafrika eller USA är ofta dubbelt så dyrt jämfört med länder inom EU, säger Susanne Fagerberg och tillägger:

– Snittkostnaden när en resenär drabbas av sjukdom som kräver sjukhusvistelse i exempelvis Thailand ligger runt 25 000 kronor och kostnaden i samband med vissa typer av olycksfall uppemot det dubbla. Är man i behov av en särskild hemtransport såsom ambulansflyg och saknar försäkring kan det handla om uppemot en miljon kronor. Så utan försäkring kan en sjukdom eller olycka på semesterresan bli en dyr affär för den som drabbas. Att se över sitt försäkringsskydd inför resan kan därför vara värt mycket. I vissa fall kan det dessutom behövas en tilläggsförsäkring, säger Susanne Fagerberg.

För att undvika problem finns det en hel del som man som resenär själv kan göra.

Att tänka på inför och på resan:

• Ta kontakt med en vaccinationsklinik och se över ditt skydd mot eventuella sjukdomar på resmålet.

• Tänk också på att förse dig med ett eget reseapotek. Magåkommor är exempelvis vanliga vid resa och det finns läkemedel som både förebygger och lindrar turistdiarré.

• Ta med servicekortet (bifogas ditt försäkringsbrev). På det finns de kontaktuppgifter du behöver på resan vid eventuell stöld eller överfall. Reser du inom EU bör du också ha med dig Europeiska sjukförsäkringskortet som visar att du omfattas av svensk sjukförsäkring (beställ via Försäkringskassan).

• Se till att få med dig läkarintyg där diagnos och antalet sjukdagar tydligt framgår om du drabbas av sjukdom eller olycksfall på utlandsresan. Läkarintyget lämnas sedan till ditt försäkringsbolag när du kommer hem.

• Behåll allt av värde i handbagaget och håll uppsikt.

• Lås alltid in värdesaker på hotellrummet i säkerhetsbox eller resväska.

• Res inte iväg med stora summor i kontanter och förvara inte alla kontanter på samma plats. Utnyttja internationella bankkort och resecheckar.

• Kör försiktigt, trafiksituationen i vissa länder är inte alltid vad vi är vana vid i Sverige. Kolla upp vilket skydd du har i din hemförsäkring när du hyr bil, moped eller annat fordon på resan.

• Gör alltid en anmälan till den lokala polisen om du blir bestulen eller överfallen. Glöm inte att be om originalet av polisintyget.

• Spara kvitton på alla utlägg som du vill ha ersättning för.

• Svenska ambassader och konsulat alltid är beredda att hjälpa dig om du har råkat i svårigheter, exempelvis om ditt pass har kommit bort.

 

I dessa länder inträffar flest skador bland svenska turister (antal)

• Spanien och Kanarieöarna 2 931

• Thailand 2 181

• Turkiet 1 658

• Cypern 1 374

• USA 1 275

 

Vanligaste skadorna bland svenska turister på utlandsresan (antal)

• Sjukdom 11 376

• Fallit, snubblat, ramlat 840

• Bagage (ej försening) 811

• Bagageförsening 585

• Olycksfall övriga 563

 

Länsförsäkringar Uppsala är ett av 24 lokala och självständiga länsförsäkringsbolag. Gemensamt bildar vi Länsförsäkringsgruppen. Vi erbjuder ett brett utbud av försäkringar och finansiella tjänster för företag, privatpersoner och lantbrukare i Uppsala län.

 

 


Thailandkusten.com 2009/02/22

 


Tipsa någon du känner om den här nyheten:

 


 
 
 
 
 
 

 

  

     

 

 
 
 

                          Copyright © Thailandkusten.com 2005 - 2021

Thailandkusten.com: The Best of Thailand - All About Thailand - Allt om Thailand