Svenska kortanvändare: Åtta av tio vill veta vilken valutakurs banken har INNAN de betalar med sitt kort utomlands
En färsk konsumentundersökning utförd av X-change i Sverige visar att 24 procent av svenskarna som använder kort utomlands som betalningsmedel inte vet att de gör en valutaväxling som kortbolaget/banken tar betalt för.
Över 80 procent av de 1011 svenskarna som svarade på företagets webbenkät svarade att de absolut vill kunna se den valutakurs banken sätter på korttransaktionen före, eller i samband med att kortet används utomlands.
– Vad är det för företag som tar betalt av sina kunder utan att i detalj redovisa vad tjänsten eller varan kostar innan eller i samband med köpet, frågar sig Linda Rehn på X-change som är mycket kritisk till bankernas förfaringssätt.
– Det saknas idag en tydlig konsumentlag som skyddar kortanvändare från vilseledande och bristfällig information i samband med kortanvändandet, fortsätter Linda Rehn.
Jämför summan som dragits från kortet med kvittot från butiken i utlandet och med vad varan skulle kostat hos andra aktörer vid tidpunkten för inköpet. Det kan skilja flera procent. Procent som blir mångmiljonvinster hos kortbolagen varje år.
Det som redovisas på kontoutdraget av många kortutställare är bara det procentuella påslaget, men inte kursen som den baseras på.
Problemet med dagens kortsystem är att det kan ta flera dagar efter köpet/uttaget innan det visar sig på kontot vad den i utlandet köpta varan/uttaget kostade i svenska kronor.
– Och då har bankerna genomfört en valutaväxling med en valutakurs som inte redovisas och därefter gjort ett procentuellt påslag på köpet, säger Linda Rehn.
– Till och med svenska energibolag tvingas nu av regeringen att installera energiboxar i hemmen för att öppet redovisa de avgifter som tas ut av konsumenten. Men då det gäller kortköp utomlands är det rena rama vilda western, säger Linda.
– Kortbolagen kan enkelt skapa en fast, förutsägbar och kontrollerbar prissättning för kortvalutan, som gäller dag för dag. Precis som vår egen prissättning och nya valutagaranti fungerar. Men det skulle innebära ökad möjlighet för konsumenterna att jämföra valutapriserna, avslutar Linda Rehn.
Webbundersökningen besvarades av 1011 svenskar under perioden 2008-05-30 till 2008-06-06.
X-change bildades 1991 och arbetar uteslutande med valutaväxling. X-change omsatte 2006 drygt sex miljarder kronor och har idag 22 egna växlingskontor i Sverige och Danmark. 2007 införlivades X-change med Forex Bank. Läs mer på www.x-change.se.