Sök på Thailandkusten.com

Annonsmarknad
Bangkok
Bangsaen
Börs & Finans     
Bank / Försäkring
Cha Am
Chiang Mai
Chiang Rai
Fakta om Thailand
Fastigheter
Festivaler
Flygtider
Förstasidan
Golf
Hotell / Logi
Hua Hin
Hälsa / Goda Råd
Import / Export
Isaan
Kambodja
Khao Lak
Koh Chang
Koh Lanta
Koh Samet
Koh Samui
Koh Tao
Kontakt
Krabi
Kultur
Köpa bostad
Laos
Leva i Thailand
Malaysia
Mat
Myanmar (Burma)
Norra Thailand
Nyhetsarkiv
Nöje & Fritid
Pattaya
Phuket
Rayong / Ban Phe
Reportage
Resa till Thailand
Restaurangguiden
Seniorboende
Sport
Stränder & Öar
Svenska Kyrkan
SVT World
Trang
Utbildning
Valutakurser
Vietnam
Visum
Väder / Klimat
Förstasidan

 

 

 

 

 

 

 

 

 










 


Fyra skäl att flytta dina pensionspengar 

Den 1 maj 2008 återinförs flytträtt på pensionsförsäkringar. Att flytta sina pengar kan innebära många fördelar men som sparare bör man ta reda på både för- och nackdelar innan man agerar.

Återinförandet av flytträtten berör bland annat privata pensionsförsäkringar men kommer på sikt även att omfatta kollektivavtalad tjänstepension. Enligt Anna Allerstrand, trygghetsekonom på AMF Pension, innebär flytträtten många fördelar för spararna.

– Flytträtten gör det möjligt att anpassa sitt pensionssparande efter eget tycke. Genom att jämföra olika pensionsbolag och deras produkter kan man själv påverka sin pension. Är man ung och har en lång sparhorisont kan det vara extra fördelaktigt att flytta sina pensionspengar, säger Anna Allerstrand.

Flytträtten är något positivt, men vissa saker bör man som sparare tänka på innan pengarna flyttas.

– Alla bolag har olika villkor. Därför är det viktigt att ta reda på vad som gäller för just din försäkring, både hos det bolag du vill flytta till och ditt nuvarande. Alla vi sparare har olika uppfattning om vilket bolag eller produkt som passar en bäst, men oavsett vad man tycker bör man känna till vissa saker innan man flyttar sina pengar, säger Anna Allerstrand.

 

Trygghetsekonomens bästa flytt-tips:

Fyra goda skäl att flytta din pensionsförsäkring:

Ditt nuvarande bolag har höga avgifter.

Ditt nuvarande bolag har presterat dåligt och gett låg avkastning/återbäring. 

Ditt nuvarande bolag ger dålig garanti (gäller endast traditionell försäkring). Garantin är särskilt viktig för den som värdesätter ett tryggt sparande.

Ditt nuvarande bolag har dålig tillgänglighet och ger dig dålig service. 

Tre frågor att ställa innan du flyttar din pensionsförsäkring:

När ska du gå i pension? Är din pension nära förestående är det inte alltid fördelaktigt att flytta.

Hur ser det nya bolagets garanti eller garanterade ränta ut? 

Hur mycket pengar får du flytta? Alla pensionsbolag tillåter inte flytt av hela kapitalet, utan bara det belopp som vuxit med återbäringsräntan. Om det garanterade beloppet är högre går mellanskillnaden förlorad. 

För ytterligare information kontakta Anna Allerstrand, trygghetsekonom AMF Pension, 070-519 24 60

 

Fakta om flytträtten 

Bakgrund

Flyttstoppet infördes av regeringen den 2 februari 2007. 

Flytträtten återinförs 1 maj 2008. 

Flytträtten omfattar pensionsförsäkringar och IPS. Pengarna måste enligt reglerna flyttas till en likadan sparform vid byte av pensionsbolag. Trots att möjligheten att flytta nu återinförs är det inte säkert att man kan flytta sitt pensionskapital från ett bolag till ett annat. För att flytt ska vara möjligt måste det vara inskrivet i försäkringsavtalet. 

Pensionskapitalet kan flyttas från ett svenskt försäkringsbolag till ett annat. Pensionskapitalet kan också flyttas från ett svenskt försäkringsbolag till ett försäkringsbolag i ett annat EES-land om bolaget uppfyller de krav som ställs på svenska försäkringsbolag, och förbinder sig att bland annat lämna kontrolluppgift på samma sätt som svenska försäkringsbolag.

För tjänstepensionsavtalet ITP beräknas flyttstoppet hävas från 1 oktober 2008. För Avtalspension SAF-LO beräknas flyttstoppet hävas någon gång under 2009. Kommun- och landstingsanställda samt statligt anställda har inte flytträtt i sina avtal.

 

Så här flyttar du ditt pensionskapital

Om du är osäker på vilket pensionsbolag du har för ditt sparande kan du kontrollera ditt värdebesked som du får hemskickat varje år. 

Kontakta det pensionsbolag som du vill flytta dina pengar till. Du måste fylla i en blankett som du får av det aktuella pensionsbolaget.  Tänk på att ett byte tar upp till tre månader.

AMF Pension är ett pensionsbolag, grundat 1973, som ägs av Svenskt Näringsliv och LO gemensamt. AMF Pension är ett aktiebolag som drivs enligt ömsesidiga principer, dvs allt överskott går till spararna. AMF Pension agerar som prispressare på den svenska pensionsmarknaden.

 


Thailandkusten.com 2008/04/17

 


Tipsa någon du känner om den här nyheten:

 


 
 
 
 
 
 

 

 

    

 

 
 
 

                          Copyright © Thailandkusten.com 2005 - 2022

Thailandkusten.com: The Best of Thailand - All About Thailand - Allt om Thailand