Sök på Thailandkusten.com

Annonsmarknad
Bangkok
Bangsaen
Börs & Finans     
Bank / Försäkring
Cha Am
Chiang Mai
Chiang Rai
Fakta om Thailand
Fastigheter
Festivaler
Flygtider
Förstasidan
Golf
Hotell / Logi
Hua Hin
Hälsa / Goda Råd
Import / Export
Isaan
Kambodja
Khao Lak
Koh Chang
Koh Lanta
Koh Samet
Koh Samui
Koh Tao
Kontakt
Krabi
Kultur
Köpa bostad
Laos
Leva i Thailand
Malaysia
Mat
Myanmar (Burma)
Norra Thailand
Nyhetsarkiv
Nöje & Fritid
Pattaya
Phuket
Rayong / Ban Phe
Reportage
Resa till Thailand
Restaurangguiden
Seniorboende
Sport
Språk /Ordlista
Utbildning
Valutakurser
Valutakurser
Vietnam
Visum
Väder / Klimat
Förstasidan

 

 

 

 

 

 

 

 

 










 


Svenskarna vill fortsätta resa på semester - och försöker leva miljövänligt både på hemmaplan och på semestern

Klimatdebatten påverkar inte svenskarnas reslust nämnvärt trots att de allra flesta är oroliga över klimatförändringarna. 80 procent reser dit de vill och försöker istället leva mer miljövänligt på hemmaplan. 73 procent försöker också agera miljövänligt på semestern. Kvinnor är mer miljömedvetna än män. Det visar researrangören Vings undersökning Resepanelen.

Det var när Sveriges största researrangör Ving frågade nästan 18 000 personer i sin Resepanel som det framkom att människor vill fortsätta resa på semester och istället försöker uppväga detta på andra sätt. Ett sätt är att försöka agera miljövänligt i vardagen genom att t ex sopsortera, köra miljöbil, åka kommunalt eller handla närodlat. 82 procent av de tillfrågade uppger att de är miljövänliga till vardags. Det är fler kvinnor (84 procent) än män (77 procent) som uppväger sitt resande på detta sätt.

- Vår tolkning är att semesterresan är så viktig för människor idag att man inte vill vara utan den och istället försöker man leva mer miljövänligt på hemmaplan, säger Eivor Andersson, VD på Ving Sverige.

- För den som vill resa så finns fördelar med charter. Charterresor är mindre miljöbelastande än t ex resor med reguljärflyg. Våra charterresor innebär färre starter och landningar, vi flyger oftast med fulla plan (till 99%) och med få mellanlandningar. Dessutom har vi en modern flygplansflotta Airbus-plan som förorsakar mindre utsläpp än äldre flygplansmodeller, säger Eivor Andersson.

 

Miljövänlig även på semestern

73 procent av de tillfrågade försöker också agera miljövänligt när de är på semester och även här är kvinnorna mer benägna än männen (75 procent mot 69 procent). Det kan till exempel handla om att välja ett miljövänligt hotellalternativ på resmålet. 64 procent uppger att det är viktigt att hotellet är miljömärkt eller arbetar med miljöfrågor; 66 procent av kvinnorna tycker det är viktigt att hotellet är miljömärkt eller arbetar med miljöfrågor, och 58 procent av männen.

- Vi har länge arbetat med miljöfrågor på våra hotell och har en miljöklausul i alla våra hotellkontrakt. Vi var till exempel den första resekoncernen i Europa som tog emot EU:s egen miljömärkning för hotell – miljöblomman på Sunwing Resort Rhodos Kallithea år 2003. Under 2008 ska alla våra egna hotell inom EU vara miljömärkta med EU-blomman. Vi följer löpande våra hotellpartners arbete med att minska energi-, vatten- och kemikalieförbrukningen, och att begränsa mängden avfall. Vi har också som enda aktör i branschen utarbetat ett 50-stegs miljöprogram för hotell och vi försöker påverka våra samarbetspartners att följa detta, säger Eivor Andersson, VD på Ving Sverige.

 

Oro för klimatförändringarna

De allra flesta, 82 procent, uppger att de känner oro för klimatförändringarna i världen. Kvinnor är mer oroade än män, 87 procent av kvinnorna uppger att de är oroade över klimatförändringarna, motsvarande siffra bland männen är 73 procent. Trots att man är orolig känner de allra flesta, 82 procent, inte dåligt samvete när de flyger. Här finns dock en viss skillnad mellan män och kvinnor; 88 procent av männen flyger utan dåligt samvete och 79 procent av kvinnorna 

Resepanelen visar också att ju mer man reser desto mindre påverkas man av miljödebatten. Det är till exempel främst de som reser lite mindre ofta som får dåligt samvete av att flyga.

 

Okunskap om utsläppen

Flyget står för 2-3 procent av de globala koldioxidutsläppen i världen. Detta känner också 32 procent av de tillfrågade till. Men resten tror alltså att flyget står för betydligt större utsläpp än det i verkligheten gör. De allra flesta av panelisterna, 36 procent, tror att flyget står för 10 procent och nästan en fjärdedel, 24 procent, tror att flyget står för 25 procent. 8 procent tror att flyget står för 50 procent av det globala utsläppet.

Resepanelen visar också att männen har bättre kunskap än kvinnorna när det gäller flygets miljöpåverkan. Dubbelt så många män som kvinnor känner till att flyget står för 2-3 procent av det totala koldioxidutsläppet, hela 50 procent av männen har kunskap om detta, medan motsvarande siffra hos kvinnorna är 24 procent. Var tionde kvinna tror att flyget står för 50 procent av det globala koldioxidutsläppet.

Många uppger också att de känner viss uppgivenhet inför klimathotet. Var tredje respondent (32 procent) upplever att även om de bidrar till miljön så spelar det inte någon roll i det stora hela. Här är det fler män än kvinnor som upplever frustrationen; 39 procent av männen instämmer i detta påstående medan motsvarande siffra bland kvinnorna är 29 procent.

 

Minskade utsläpp

16 procent av de tillfrågade i Resepanelen uppger att de inte reser lika långt bort som tidigare och lika många uppger att de försöker flyga mer sällan. 16 procent uppger också att och de försöker använda andra transportmedel än flyg då de semestrar.

- Vårt flygbolag Thomas Cook Airlines Scandinavia jobbar ständigt med att få ner både bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp och har minskat utsläppen med 22 procent sedan 1999. Det beror framförallt på att vi har moderna, högteknologiska plan, flyger med hög beläggning och arbetar med gröna flygningar sedan tio år. Detta innebär att man optimerar varje del av flygningen ur ett miljöhänseende.

 

Fler kvinnor än män vill klimatkompensera

Nio procent uppger att de någon gång har klimatkompenserat sin resa, och det är ungefär lika många män som kvinnor. 63 procent kan tänka sig att göra det, här är kvinnorna (66 procent) mer benägna än männen (55 procent) att klimatkompensera. Det är alltså 37 procent av de tillfrågade som inte kan tänka sig att klimatkompensera sin resa alls (45 procent av männen och 34 procent av kvinnorna).

De flesta, 25 procent, kan tänka sig att betala mellan 100 och 200 kronor i klimatkompensation. Något färre, 23 procent, kan tänka sig att betala mellan 50 och 100 kronor för att kompensera för den miljöpåverkan resan har. 21 procent kan tänka sig att betala mellan 200 och 500 kronor; i det spannet ligger också den faktiska kostnaden för klimatkompensation för den som flyger tur och retur Phuket, 360 kronor. En fjärdedel av de tillfrågade kan inte tänka sig att betala någonting alls. Det är en tredjedel av de tillfrågade männen och en femtedel av kvinnorna som uppger att de inte är beredda att betala alls.

 

- Ving har ett samarbete med Green Seat när det gäller klimatkompensation, och vi uppskattar att cirka en procent av våra resenärer miljökompenserar sin resa idag. Därför är det oerhört glädjande att hela 63 procent uppger att de kan tänka sig att klimatkompensera. Vi märker också att allt fler har visat intresse för att klimatkompensera de senaste månaderna, vilket är positivt, säger Eivor Andersson.

 

Om Resepanelen:

Resepanelen är en kanal mellan reseintresserade och semesterarrangören Ving. Det är en internetbaserad, oberoende och opolitisk panel som speglar åsikter när det gäller semester och närliggande frågor. Att vara med är frivilligt och helt kostnadsfritt, och man kan när som helst lämna panelen. Det här är den första panelen, där cirka 18 000 personer som är medlemmar hos Ving har svarat på frågor om bl a semester och miljö. Urvalet är ett s k bekvämlighetsurval och de som svarar väljer själva att göra det via en webbenkät.

 

Thailandkusten.com 13/04/2008

 

 


Tipsa någon du känner om den här nyheten:

 


 
 
 
 
 
 







                          Copyright © Thailandkusten.com 2005 - 2021

Thailandkusten.com: The Best of Thailand - All About Thailand - Allt om Thailand