Wellnessmässan presenterar nytt vetande och framgångsrika exempel
Den nya Wellnessmässan i Göteborg vänder sig till såväl allmänhet som fackbesökare.
Med produktdemonstrationer, aktiviteter och föreläsningar presenteras de senaste nyheterna inom kost, motion, hälsa och välbefinnande.
Fackbesökarnas konferensprogram belyser genom en rad forskare, friskvårdsprofiler och HR-ansvariga vid företag sambanden mellan personalhälsa och lönsamhet.
Wellnessmässan pågår på Svenska Mässan 28, 29 februari och 1 mars. I utställarnas montrar och på mässgolvet är det laddat med aktiviteter.
I Hälsokollen kan man få en snabbkoll på sitt hälsoläge. Kroppsterapeuterna bjuder på gratis prova-på-behandlingar av olika slag.
På Matscenen visas hur man lagar mat som både är läcker och hälsosam. ”Matpredikanten” Anders Arnell kommenterar och dirigerar verksamheten bland stekpannor och kastruller. Dessutom gästas han av en rad ”goda exempel”, d v s kvinnor och män som berättar om hur de lyckats byta till sunda matvanor.
På Wellness Area huserar wellnessexperten och författaren Anette Lefterow och ger prova-på-pass med bland annat yoga, pilates och yogalates.
Helhetsgrepp om företagshälsan
Länsförsäkringar är ett av företagen som medverkar i fackkonferensen. Man kommer att presentera sitt hälsokoncept ”braHälsa”.
– Vi tar ett helhetsgrepp som hjälper företagen att förebygga sjukdomar och sjukskrivningar hos personalen, snabbt ser till att de får den vård de behöver samt kortar vägen tillbaka till jobbet efter sjukfrånvaro.
Det säger säger Gunnel Blomberg, chef för affärsområde Hälsa vid Länsförsäkringar. De tre benen som ”bra Hälsa” står på är sjukvårdsförsäkring, rehabiliteringsförsäkring och förebyggande åtgärder. Det finns också en sjuk- och friskanmälningstjänst.
– Med alla tre delarna kan man skapa en positiv spiral med enbart vinnare, säger Gunnel Blomberg. Såväl arbetsgivare och anställda som samhället får stora fördelar.
Sjukvårdsförsäkringarna ökar
Särskilt stort är intresset för sjukvårdsförsäkringar och det fortsätter att växa starkt. 2002 hade Länsförsäkringar cirka 50.000 personer sjukvårdsförsäkrade. Nu har man mer än det dubbla. En viktig förklaring är att företagens verksamhet blivit mer och mer beroende av att alla är på jobbet.
– Med dagens slimmade organisationer blir alla nyckelmedarbetare. När någon är borta från jobbet får det snabbt konsekvenser oavsett vilken befattning det gäller.
Sjukvårdsförsäkring blir också en alltmer attraktiv anställningsförmån i den ökande konkurrensen om arbetskraften.
Framgångsrika Friska Företag
Det uppmärksammade nationella projektet 3F får också en bred genomgång på Wellnessmässan. 3F syftar till att öka insikten hos företagsledningar om det lönsamma i att satsa på personalens hälsa, utveckling och kreativitet. 3F står för Framgångsrika Friska Företag och presenteras på Wellnessmässans konferens av projektledaren Teresa Jonek vid Ingenjörsakademin (IVA). Det är IVA som initierat projektet. AFA, Alecta och Vinnova finns med som finansiärer.
3 F bedrivs i regionala nätverk. I det västsvenska nätverket ingår bl a Astra Tech AB. Företagets personalchef Charlotte Lundgren kommer att berätta för konferensdeltagarna hur arbetet går till i praktiken och vilka resultat det gett.
– Genom att möta företagsledningar från olika företag och forskare kan vi stämma av hur vi ser på de angelägna personalfrågor som 3F berör, säger hon. Det är ett mycket värdefullt nätverkande där vi utbyter kunskaper, erfarenheter, idéer och insikter och inspirerar varandra.
Charlotte Lundgren säger att 3F gett en rad positiva effekter.
– Projektet stämmer väl in i vårt eget sätt att bedriva HR-arbete vid Astra Tech. Här finns sedan länge en medvetenhet om sambandet mellan långsiktig lönsamhet och personalstrategiskt arbete och vi jobbar på många olika sätt med de här frågorna. Resultatet av vårt arbete har bland annat inneburit en ökad frisknärvaro i företaget och samarbetet i 3F har varit en bidragande faktor till den framgången.
Företagsledningarnas engagemang och rutiner för ökad hälsa har stark inverkan på sjukfrånvaron i företaget. Professor Magnus Svartengren, överläkare Arbets-och miljömedicin, Centrum för folkhälsa vid Karolinska Institutet redogör för ett projekt man bedriver tillsammans med Alecta, AFA, Volvo med flera.
Köpberoende
Föreläsningarna pågår mässans alla dagar. Annat som avhandlas är exempelvis AB Volvos och Västra Götalandsregionens projekt Livsstil i Väst, yoga, motion, stress, barnfetma, frätskador på tänder och diabetes.
Problematiken kring köpberoende ventileras också. Tvångsmässigt shoppande uppmärksammas allt mer som det djupa ekonomiska, mänskliga och sociala problem det är för dem som lider av det. Ann-Britt Aldeman, ordförande i Köpberoendes Riksförbund, och författare till ”Att köpa lyckan”, berättar om varningssignaler och hur man tar kontrollen. Aldeman, som för elva år sedan förskingrade en miljon för att finansiera sitt köpberoende, är idag "nykter" shoppingmissbrukare.