Företagarens första möte med banken oftast positivt - men ökad förståelse för företagandets villkor efterlyses
SEB:s Företagarekonom, Ingela Hemming, har frågat 632 små- och medelstora företagare om hur de upplevde sitt första möte med banken, vilka råd de kan ge till bankerna i deras relationer med småföretagare, och vilka råd de kan ge dem som funderar på att starta eget företag. Undersökningen visar att de allra flesta företagare har haft ett positivt första möte med sin bank; 32 procent var mycket positiva och 45 procent ganska positiva. Fem procent uppgav att mötet var ganska negativt och en procent att det var mycket negativt.
- I de öppna svaren fick vi många nyttiga synpunkter. En generell synpunkt som alla banker nog bör nysta vidare i, är att företagare upplever en bristande förståelse för småföretagarens villkor från bankpersonal, och att bankerna förvaltar ett stort förtroendekapital, som i sin tur kan avgöra företagarnas förmåga att hantera med- och motgångar, säger Ingela Hemming, SEB:s Företagarekonom.
De allra flesta företagare har vänt sig till en bank av två skäl: för finansiering eller för att öppna företagskonto. Andelen som gått till banken för att få tips och råd kring hur man startar företag är tämligen liten, bara fyra procent.
- Banken är en viktig kontakt för företagarna. Därför är det av stor betydelse att de som jobbar med företagsfrågor på banker är väl insatta i företagarnas villkor. Det är också mycket viktigt att banker, myndigheter och liknande instanser som möter företagare, håller sig väl informerade om övriga aktörer på marknaden. Då har de större möjligheter att hänvisa företagen vidare till rätt instans om den egna organisationen inte kan ge den hjälp som efterfrågas, säger Ingela Hemming.
Tre av fyra företagare i undersökningen har samma bank för företaget som för den privata ekonomin. Trots det upplever en del att bankerna har svårt att värdera företaget i den allmänna bedömningen av privatekonomin. Nästan hälften av de mindre företagarna som driver enskilda firmor upplever också att det är svårt att hålla isär företagets och den privata ekonomin.
- Bland de vanligaste råden från företagarna i vår panel till dem som funderar på att starta eget företag är att man verkligen ska arbeta igenom sin affärsidé och ha ordentlig koll på ekonomin. Upprätta en tydlig bodelning mellan den privata ekonomin och företaget, och se till att du har ett eget privat kapital i buffert. Det är också viktigt att våga ta steget. Ibland kan det vara bra att börja försiktigt vid sidan av en anställning, men många företagare uppmanar att man helt enkelt ska "go for it!", säger Ingela Hemming.
SEB:s företagarekonom Ingela Hemming har till uppgift att vara språkrör i frågor som rör små- och medelstora företag. I rollen ingår att bevaka omvärlden utifrån små- och medelstora företags perspektiv för att kunna rapportera om viktiga händelser som berör företagets vardag. Utöver det ska SEB:s företagarekonom med kompetens och råd underlätta för företag att förbättra sin ekonomi och stärka sin konkurrenskraft.