Den 26 juli träder den första delen av EG-förordningen om rättigheter i samband med flygresor för personer med funktionshinder och personer med nedsatt rörlighet i kraft*.
Det gäller den del som rör skydd mot diskriminering. Flygbolagen får endast neka en bokning eller ombordstigning för att uppfylla säkerhetsrelaterad lag eller myndighetskrav, eller om flygplanets storlek eller storleken på dörrarna gör transporten omöjlig.
I juli 2006 publicerades en ny EG-förordning om rättigheter i samband med flygresor för personer med funktionshinder och personer med nedsatt rörlighet. Förordningen är den första lagstiftningen inom EU som är specifik för funktionshindrade passagerare. Utgångspunkten är att funktionshindrade flygpassagerare, så långt möjligt, ska ha samma möjligheter att nyttja flyget som andra passagerare. Förordningen består i stora drag av två delar, antidiskriminering och rätten till assistans. De olika delarna träder ikraft vid två olika tidpunkter. De delar som handlar om antidiskriminering (förbud mot att vägra transport samt undantag, särskilda villkor och information) ska tillämpas ett år efter antagande (senast juli 2007) och övriga delar två år efter antagandet (senast juli 2008).
Detta införs 2007
Skydd mot diskriminering innebär att flygbolaget endast får neka en bokning eller ombordstigning för att uppfylla säkerhetsrelaterad lag eller myndighetskrav, eller om flygplanets storlek eller storleken på dörrarna gör transporten omöjlig.
Detta införs 2008
Ansvar övergår till flygplatsen
Ansvaret för passageraren under tiden passageraren befinner sig på flygplatsen övergår genom förordningen från flygbolaget till flygplatsen. Flygplatsen ansvarar för att passageraren får nödvändig assistans på så sätt att han eller hon kan komma ombord på den bokade flygningen och genomföra flygresan. Förutom att man ska kunna få assistans från incheckningen ska speciella ankomst- och avresepunkter inrättas på flygplatserna. Vid dessa punkter, som till exempel kan ligga i anslutning till ett parkeringshus, buss eller tågterminal på flygplatsområdet, ska man kunna få assistans. Det ska finnas kvalitetskrav på assistansservicen och personalen ska vara utbildad för att kunna bemöta personer med olika slags funktionshinder.
Även flygbolagen har krav på servicenivån. Man ska bland annat kunna transportera erkända assistanshundar i kabinen och ta emot upp till två rörelsehjälpmedel per funktionshindrad. Vidare ska man kunna förmedla väsentlig information om flygningen i tillgängliga format, ge sittplatser enligt önskemål samt assistera till och från toalett.
Den funktionshindrade passageraren har också vissa skyldigheter enligt förordningen. Man är skyldig att vid bokningen meddela sitt behov av assistans och att infinna sig i tid, enligt de tidsramar som är angivna för en mötesplats eller check-in.
Passagerare som är missnöjda med servicen ska i första hand kontakta den flygplats eller det flygbolag där felet begåtts. Om det inte går att få rätt med hänvisning till förordningen tar den behöriga myndigheten i landet över klagomålet och beslutar om åtgärder.
Den funktionshindrade passageraren ska själv inte betala för den service han eller hon är beroende av, kostnaden ska istället fördelas på samtliga passagerare. Detta gäller i stor utsträckning redan idag i Sverige.
Genomförandet av förordningen i Sverige
I Sverige är det Luftfartsstyrelsen som blivit utsedd av regeringen till behörig myndighet och ska därmed bland annat se till att reglerna tillämpas på flygplatser och hos flygbolag. Första steget för den behöriga myndigheten är att se till att reglerna tillämpas på flygplatser och hos flygbolag.
Generellt innebär förordningen att samma kvalitetsnivå ska gälla på assistans inom EU, både på flygplatser och hos flygbolag. Informationen ska bli mer tillgänglig och det finns möjlighet att klaga.
Luftfartsstyrelsen kommer att arbeta med att ta fram rutiner för hantering av klagomål från flygpassagerare om att flygbolag och flygplatser inte uppfyller kraven i förordningen. Frågan om sanktioner är under utredning.
Tidigare undersökningar har visat att flyget i Sverige har en god tillgänglighet för funktionshindrade, men det finns områden som kan förbättras och förordningen ger bra förutsättningar att göra detta.
* Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2006 av den 5 juli 2006 om rättigheter i samband med flygresor för personer med funktionshinder och personer med nedsatt rörlighet.