Sök på Thailandkusten.com

+50 Seniorboende
Annonsmarknad
Bangkok
Bangsaen
Börs & Finans     
Bank / Försäkring
Cha Am
Chiang Mai
Chiang Rai
Fakta om Thailand
Fastigheter
Ett liv i Thailand
Flytta till Thailand
Förnya pass
Köpa bostad
Seniorboende
Festivaler
Flygtider
Förstasidan
Golf
Hotell / Logi
Hua Hin
Hälsa / Goda Råd
Import / Export
Isaan
Khao Lak
Koh Chang
Koh Lanta
Koh Samet
Koh Samui
Koh Tao
Kontakt
Krabi
Kambodja
Kultur
Köpa hus Thailand
Laos
Leva i Thailand
Malaysia
Mat
Myanmar (Burma)
Norra Thailand
Nyhetsarkiv
Nöje & Fritid
Pattaya
Phuket
Rayong / Ban Phe
Reportage
Resa till Thailand
Resa med barn
Restaurangguiden
Seniorboende
Restaurangguiden
Seniorboende
Sport
Stränder & Öar
Svenska Kyrkan
Svenska Kyrkan
Trang
Utbildning
Valutakurser
Vietnam
Visum
Väder / Klimat
Förstasidan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fastigheter

 

 Kostnader för fastighetsägare

Seniorboende

Leva i Thailand

Fastighetsköp - Köpa hus i Thailand: Thailändska lagar och regler

Thailändska fastighetsmarknadens senaste nyheter

Vad är ett Tor Tor Sam?

Vad kostar det att köpa / sälja fastighet i Thailand?

Som utlänning kan jag inte köpa tomt eller mark i Thailand, men om jag är gift med en thailändsk medborgare? Hur ser det ut då?

Betalar man fastighetsskatt i Thailand?

Mäklare i Thailand: Begär alltid garanti och fullständiga villkor!

 


Fastighetsmarknaden i Thailand:

Fastighetsförsäljningen ökar mycket kraftigt, trots den katastrofala och dramatiska flodvågen.

Intresset för fastighetsinvesteringar  i Thailand ökar ständigt.

Efter den katastrofala flodvågen i slutet av december fruktade många att tendensen skulle vända med den teorin hamnade långt från verkligheten: Sanningen är att fastighetsförsäljningen i Thailand har ökat enormt: Efter den omtalade naturkatastrofen i december 2004 visar marknaden en mycket imponerande tillväxt på närmare 20 procent. Som sagt är det uppgifter som gäller sedan den 1:a januari 2005 fram till slutet av april 2005.

Allt fler svenska företag etablerar sig nu i Thailand och många av dem ägnar sig nu åt att bygga fastigheter och bostäder på några av världens mest imponerande och  paradislika platser.

De flesta av dessa bygger med hög skandinavisk standard och kvalitet och oftast i helt svensk och pålitlig regi.

Upp till topp >>


Fastighetsköp: Lagar och regler

I många länder begränsar lagarna utländska medborgares rättighet att äga mark och fastigheter.

Detta är fallet i Thailand där man som utlänning har rätt att äga hus eller lägenhet men inte mark.

 Lösningen är leasingavtal. Företagen som bygger köper marken och arrenderar den till de utländska husköparna med leasingavtal på 30 år i taget i tre omgångar. Totalt 90 år.

Avtalet registreras officiellt på områdets "Land Office" vilket garanterar att inget oväntat som tex. en konkurs kan komma att påverka arrendet. Det är möjligt att lagarna ändras i framtiden och att utländska medborgare tillåts att äga mark. Därför är det inte ovanligt att kontrakten ger husägarna förköpsrätt på den arrenderade marken om detta sker.

De senast åren har alternativet seniorboende blivit mycket populärt i Thailand. Många områden byggs i svensk regi. Läs mer: Klicka här!

Upp till topp >>


Vad kostar det att äga fastighet i Thailand?

Förutom själva fastighetens pris som naturligtvis beror på läge och storlek betalar man 7% av värdet i skatt.

Som guidelinje kan man säga att de vanligaste bostäderna som byggs av svenskägda företag och säljs på den skandinaviska marknaden kostar omkring 500000 kronor.

Därtill tecknas ett leasingavtal gällande marken eftersom att utländska medborgare vid tillfället inte kan äga mark enligt gällande thailändska lagar, den årliga kostnaden för detta är nästan obetydlig.

Därefter kommer de löpande månadskostnaderna:

En sjukförsäkring är absolut att rekommendera om man själv vistas i Thailand under lång tid, ett tillägg på hemförsäkringen är den lättaste lösningen.

Fastigheten bör naturligtvis också försäkras och samfällighetsavgifter tillkommer beroende på områdets service. Därtill el, vatten, etc. För de flesta betyder de löpande månadskostnaderna under 3000 kronor i månaden, inklusive sjukförsäkring som täcker två familjemedlemmar.

Upp till topp >>

 


Ny tendens i Thailand:

Äldreboende / Seniorboende


Pensionärer i alla åldrar som lever i solen under vinterhalvåret är sedan länge vardagsmat utmed de sydeuropeiska medelhavskusterna och i Miami men tills för inte länge sedan hade ingen haft en tanke på Asien och då främst på semesterparadiset Thailand.

Den nya tendensen sprider sig som eld och guldregeln är välplanerade bostadsområden med full service och alla bekvämligheter för utländska och då främst skandinaviska pensionärer: Det handlar om seniorboende, också kallat äldreboende.

Thailand är tillsammans med den spanska medelhavskusten de högaktuella och mest populära områdena när det gäller seniorboende.

Dessa nya bostadsområden byggs inte sällan i svensk regi  och räknar med allt som behövs för att svara på de äldres krav och behov.

Allt från fritidsaktiviteter och restauranger till sjukvård och assistans enligt hög internationell och skandinavisk standard erbjuds i dessa nya bostadsområden.

Varför Thailand? Det behagliga tropiska thailändska monsunklimatet gör att landet erbjuder en konstant dagstemperatur som inte förändras mycket under de olika årstiderna. Regnperioden betyder ofta endast att det kan komma regnskurar då och då men solen är alltid på väderleksrapporterna. Läs mer om klimatet och vädret i Thailand: Klicka här!

Andra uppenbarliga skäl finns till att Thailand blir allt populärare bland de som söker seniorboende är den storslagna naturen, det breda kulturella utbudet och de låga levnadskostnaderna som tillåter absolut alla att njuta av det "lilla extra" och den dagliga tropiska lyxen som alla drömmer om, även om pensionen inte räcker långt i Skandinavien. Thailands snabba framsteg inom service och sjukvård är andra orsaker till att landet avancerar snabbt och nu nästan är en internationell referens gällande utvecklingen i sydöstra Asien.

Värt att tänka på är att Thailand under de senaste åren har utvecklats enormt och nu är ett av de modernaste länderna i Asien trots att levnadskostnaderna fortfarande är otroligt låga.

Läs mer om att leva i Thailand: Klicka här!

Upp till topp >>

 


Vad är ett Tor Tor Sam?

Ett Tor Tor Sam är ett certifikat från en thailändsk bank som man behöver för att köpa en lägenhet i Thailand.

Certifikatet skrivs ut av den thailändska banken när pengar förs över från utlandet till kontot i Thailand.

Upp till topp >>


Som utlänning kan jag tydligen inte köpa tomt eller mark i Thailand. Men min hustru eller man är thailändsk medborgare...

Kan hon / han registreras som unik ägare till marken vi vill köpa?

Ja, sedan 1999 kan thailändska medborgare som är gifta med utländska medborgare köpa tomt / mark i Thailand. Innan dess kunde de thailändska medborgarna som gifte sig med utlänningar ha kvar ägande som fanns innan äktenskapet men inte köpa nya egendomar i Thailand.

Det är fortfarande obligatoriskt att den thailändska medborgaren bevisar att fonderna som finansierar köpet är egna och inte tillhör utländska medborgare även om det egentligen handlar om ett gemensamt köp. Det vanligaste sättet att lösa den situationen är en deklaration där den icke thailändska medborgaren som är inblandad i köpet bekräftar att fonderna som används för att betala marken tillhörde den thailändska hustrun / maken innan äktenskapet trädde i kraft.

Detta betyder att marken eller tomten i fråga endast tillhör den thailändska medborgaren oavsett hur lagarna i landet där äktenskapet delar upp de gemensamma tillgångarna vid skilsmässa eller annan laglig konflikt.

Upp till topp >>


Betalar jag fastighetsskatt i Thailand?

Det vi kallar fastighetsskatt finns inte i Thailand. Däremot finns det några andra skatter som belastar fastighetsägarna men dessa är idag nästan obetydliga och vissa av dem drabbar endast fastigheterna som används av företag i kommersiellt syfte. 

De låga avgifterna gör att de thailändska kommunerna eller som de kallas lokalt ”distrikten” inte bryr sig om att kräva betalning varje år.

När flera års avgifter och skatter har samlats och utgör en minimal summa men som efter flera år är mer eller mindre värd att efterlysas kommer kravet: Den efterlysta summan är då oftast löjlig jämfört med fastighetsskatten man betalar i Skandinavien eller resten av Europa och absolut överkomlig, det gäller även de allra mest justerade budgetarna.

Upp till topp >>

 


Vad kostar det att köpa / sälja egendom i Thailand?

Alla egendomstransaktioner i Thailand belastas med landets specifika skatt och avgifter.

Dessa kostnader är nästan obetydliga när man jämför med skatter och avgifter som appliceras i Europa vid liknande operationer.

Beloppen som betalas till de thailändska skattemyndigheterna varierar stort beroende på köparens och säljarens privata överenskommelser men är i stort sett mycket låga jämfört med kostnaderna som fastighetsaffärer inom EU medför.

Först och främst betalas ca. 0,5 % i skatt till de thailändska myndigheterna när en thailändsk fastighet säljs / köps.

Thailands invecklade lagar och regler när det gäller fastighetsinvesteringar och utländska företag gör att det bästa rådet är att söka professionell hjälp och / eller yrkeskunnig rådgivning innan man ger sig in i det asiatiska äventyret: Drömmen väntar tålmodigt!

Förhasta dig inte och sök all tillgänglig information innan du startar ditt eget projekt i Thailand!

Upp till topp >>>

 

 

 

 
 
 
 
 
 

 

 





                          Copyright © Thailandkusten.com 2005 - 2023

Thailandkusten.com: The Best of Thailand - All About Thailand - Allt om Thailand