Pedro Alonso leder en grupp forskare vid Centro de Salud Internacional del Hospital Clínic de Barcelona och Centro de Investigación y Salud de Manhiça (CISM) i södra Moçambique som grundades av den spanska institutionen 1996 för att fortsätta forskandet om malaria som Pedro Alonso redan då hade startat.
Den senaste rapporten har publicerats på nätet av den prestigefulla vetenskapliga tidskriften The Lancet och visar att vaccinet är aktivt i över 18 månader i de flesta fallen och kanske mycket längre, tiden kommer att visa nya rapporter.
Vaccinet är inte absolut effektivt ännu men det bästa är att det också lindrar malariasymptomen hos dem som redan är sjuka. Nästa steg är mer prover: Först med en liten grupp malariasjuka småbarn och gravida kvinnor i Afrika och sedan med en testgrupp där 14 000 volontärer från 8 olika länder kommer att deltaga. Om allt fortsätter på rätt väg beräknas malariavaccinet finnas på marknaden år 2009 eller 2010.
Pedro Alonso samarbetar med Glaxo Smith Kline (GSK) som kommer att marknadsföra vaccinet. En stor hjälp som har bidragit klart till att det nya malariavaccinet äntligen kommer att bli verklighet är Bill Gates. Genom fonden Bill & Melinda Gates donerades 107,6 miljoner dollar för att garantera projektets framtid
Nyheten är enorm med tanke på att 400 miljoner sjuknar in med Malaria årligen och att Malaria orsakar 1 miljon dödsfall varje år. Hittills har det endast funnits lindrande och förebyggande mediciner men alla dessa med risk för mycket skadliga biverkningar. Malaria är med andra ord en mycket utbredd sjukdom inom de tropiska och subtropiska områdena av världen.
Miljontals människor insjuknar som sagt varje år och det förstår man lätt med några få vetenskapliga uppgifter: Malaria sprids via myggbett och har plågat mänskligheten sedan urminnes tider och sprider sig allt mer på grund av det moderna samhällets finesser som tex. konstbevattning. Malaria är en så kallad ”vektorburen zoonos”. Vilket betyder att det handlar om en sjukdom som kan överföras mellan djur och människor. Malaria är tillsammans med hiv och tuberkulos en av de infektionssjukdomar som skördar flest dödsoffer internationellt. Den geografiska utbredningen av malaria ökar ständigt och antalet drabbade är svårt att uppskatta exakt.
I Sverige är malaria en ovanlig sjukdom och samtliga sjukdomsfall som rapporteras pekar på att smittan skedde under vistelser i världsdelar och / eller regioner där malaria är en mer eller mindre stor risk som tex. Afrika eller Sydostasien. Ca. 140 fall av personer som är smittade av malaria rapporteras i Sverige om året.
Symptom:
De som smittas av malaria känner ofta följande symptom: Feber, frossa, influensaliknande symptom efter vistelse i malariaendemiskt område. I alla dessa fall måste man söka läkarhjälp omedelbart! Malaria-mikroskopi måste då absolut genomföras för att fastställa en pålitlig diagnos.
I Sverige ansåg man att malaria var helt utrotat sedan omkring 1930 men efter att semesterresor till riskzoner där malaria fortfarande är vardagsmat blev en trend och därefter allt vanligare har de skandinaviska myndigheterna tvingats till att vara mycket uppmärksamma på hotet som malaria kan komma att bli (igen) i framtiden.
Sjukdomen: Malaria är en parasitsjukdom som överförs mellan individer genom bett av en mygga av släktet Anopheles. Fyra olika malariaparasiter är smittsamma för människa: Plasmodium falciparum, P.vivax, P.ovale och P.malariae. Allvarlig sjukdom orsakas så gott som uteslutande av P. falciparum, som är den parasit Smittskyddsinstitutet (SMI) och Karolinska Institutet (KI) arbetar med. Efter bett av en infekterad mygga invaderar parasiterna först levern där de utvecklas och förökar sig för att en till två veckor senare ta sig ut i blodomloppet och infektera de röda blodkropparna. I och med detta inleds en 48-timmars livscykel där parasiter tränger in i röda blodkroppar, mognar och multiplicerar inuti dessa för att slutligen spränga cellerna och frigöra nya parasiter som invaderar flera röda blodkroppar. I en liten del av de röda blodkropparna utvecklas parasiterna till en speciell form, gametocyt, som kan infektera bitande myggor och på så sätt transporteras vidare till en ny individ.
Malaria startar alltså enligt Smittskyddsinstitutet oftast med symptom som liknar influensa: Feber, värk i kroppen, huvudvärk, kräkningar och diarré. Febern visar senare ett karaktäristiskt ”malariamönster” med intensiva febertoppar vart annat dygn då de röda blodkropparna spräcks och frigör stora mängder av parasiter som då sprids i blodet. Följande är information som finns på Smittskyddsinstitutets hemsida:
”I individer utan immunitet, framförallt barn, kan två mycket allvarliga tillstånd inträda. Svår blodbrist eftersom malariaparasiten förstör stora mängder röda blodkroppar och kraftigt försämrad funktion i livsviktiga organ då de infekterade röda blodkropparna täpper till små blodkärl och orsakar brist på syre och näring. Igentäppningen av små blodkärl kan i princip skada vilka organ som helst men vanligast, och mest fruktat, är att hjärnan drabbas med medvetslöshet som följd. Omkring hälften av barnen med dessa symtom avlider trots mer eller mindre tidig sjukhusbehandling”.
Närmare information om malaria och om hur man undviker att bli smittad finns på http://www.smittskyddsinstitutet.se där man också finner all information om behandlingar, etc.